Koiran kanssa bussissa

Koirat bussissa Monilla paikkakunnilla on toimiva julkinen liikenne, jota autoton koiranomistajakin voi tarvittaessa hyödyntää. Koiran kanssa matkustettaessa on ehdottomasti muistettava ottaa huomioon kanssamatkustajat. Ahtaassa bussissa voi aivan varmasti törmätä mm. koiria pelkääviin ihmisiin. Hyvinkäyttäytyvä nelijalkainen matkustaja tuo aina hyvää mainosta kaikille koiran kanssa liikkuville ja näin toivottavasti jatkossakin nämä palvelut ovat myös koirallisten käytössä.

Etenkin ruuhkaisissa paikallisliikenteen busseissa koira on aika suojaton, joten pieni koira kannattaa pitää sylissä ja isommankin koiran kanssa on pyrittävä valitsemaan paikka jossa koira on suojassa ettei ihmiset astu tassuille tai muuten kolhi koiraa. Koira kannattaa totuttaa väenpaljouteen jo ennen ensimmäisiä bussimatkoja ja ainakin alkuun kannattaa pitää herkkupaloja mukana koiran palkitsemiseen.

Varmistathan, ettei koirasi häiritse muita matkustajia äänellään tai käyttäytymisellään. Penkillä koiran kuljettaminen on kiellettyä. Pitkän matkan bussissa kannattaakin varata koiralle oma viltti jonka päällä voi maata ja vettä loiskumattomassa kupissa.

Alla koottuna eräiden paikkakuntien liikennevälinepolitiikkaa koiran kanssa matkustavien suhteen.

HELSINKI:
Näkövammaisen opaskoira, invalidin apukoira ja väestönsuojelukoira otetaan aina liikennevälineeseen.

Koiria, kissoja ja muita lemmikkieläimiä voi kuljettaa, jos niistä ei ole haittaa muille matkustajille. Lemmikeistä ei peritä maksua. Metrossa ja lähijunissa lemmikkejä voi kuljettaa vain vaunussa, jossa ei ole kieltoa osoittavaa merkintää oven ulkopuolella.

Pienet lemmikit on paras kuljettaa sylissä, isot matkustavat jalkatilassa. Asemilla on turvallisinta kuljettaa lemmikkiä hissillä.

Kirjoittajan omalla kokemuksella Suomenlinnan lauttaliikenteessä ollaan suhtauduttu aina suopeasti koiramatkustajiin ja kesäisin lukuisat turistit haluavat varmasti ikuistaa kameroillaan hyvinkäyttäytyvät koiramatkustajat ;)

TAMPERE:
Linja-autoissa saa kuljettaa poliisikoiraa, näkövammaisten opaskoiraa, liikuntarajoitteisen avustajakoiraa tai avustajakoiraksi koulutettavaa koiraa. Muiden lemmikkieläinten kuljettaminen on kuljettajan harkinnassa tapauskohtaisesti. Kuljettaja voi kieltäytyä ottamasta autoon lemmikkieläintä, jos auto on kovin täynnä, siellä on jo muita lemmikkieläimiä tai muut matkustajat vastustavat eläimen autoon ottamista.

Omistaja on vastuussa siitä, ettei eläin aiheuta häiriötä muille matkustajille. Lemmikkieläimen kuljettamisesta ei peritä maksua. Tampereen joukkoliikenteessä noudatetaan linja-autoliiton suositusta eläinten kuljetuksesta. Suosituksen mukaan tavallisia ja vaarattomia lemmikkejä voidaan kuljettaa bussissa saattajan kanssa ja vastuulla, jos bussissa on tilaa.

Lemmikkieläimet sijoitetaan bussiin siten, että niistä aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa muille matkustajille. Lemmikkieläimiä ei saa sijoittaa istuimille eikä niitä saa pitää irrallaan. Bussissa jo olevalla allergisella matkustajalla on ensisijaisesti oikeus valita paikka ja tarvittaessa jopa pyytää kuljettajaa estämään lemmikkiä nousemasta bussiin. Kanssamatkustajat eivät kuitenkaan voi estää opas- tai avustajakoiraa nousemasta autoon.

OULUN SEUTU, Koskilinjat:
Maksutta kuljetetaan sylikoira, kissa tai muu pieneläin, jota matkustaja pitää sylissään tai korissa matkan ajan. Näkövammaisen mukana opaskoira maksutta.

MATKAHUOLTO:
Yksityinen pitkänmatkan linja-automatkoja tarjoava Matkahuolto kertoo lemmikkien kanssa matkustamisesta seuraavanlaisesti:

Lemmikkieläimiä voi kuljettaa busseissa. Linja-autoliitto on antanut eläinten kuljetuksesta suosituksen, jonka mukaan tavallisia ja vaarattomia lemmikkejä voidaan kuljettaa bussissa saattajan kanssa ja vastuulla, mikäli bussissa on tilaa. Lemmikkieläimet sijoitetaan bussiin siten, että niistä mahdollisesti aiheutuva haitta minimoituu. Lemmikkieläimiä ei saa sijoittaa istuimille eikä niitä saa pitää irrallaan. Bussissa jo olevalla allergisella matkustajalla on ensisijaisesti oikeus valita paikka ja tarvittaessa jopa pyytää kuljettajaa estämään lemmikkiä nousemasta bussiin. Kanssamatkustajat eivät kuitenkaan voi estää opas- tai avustajakoiraa nousemasta autoon.

Bussiyritys voi periä lemmikeistä yrityskohtaisen maksun. Maksun suuruuden voi selvittää etukäteen bussiyritykseltä.

Kuva: pianoworld.com