Koiran kanssa laivassa

Laiva tulee usein kysymykseen matkustusmuotona mennessä joko Viron tai Ruotsin suuntaan. Laivamatkustukseen liittyy omat säännöksensä ja ehdot jotka pitää aina tarkistaa etukäteen laivayhtiöltä. Ulkomaille mennessä tulee myös ottaa huomioon rokotus-, madotus ja muut mahdolliset säädökset.

Koiran kanssa laivalla matkustaminen onnistuu lähes kaikilla yhtiöillä. Reittimatkoilla koira matkustaa tavallisimmin matkustajan omassa autossa autokannella, jolloin suurimmat yhtiöt (Viking Line ja Tallink Silja) eivät veloita lemmikeistä erikseen. Vaihtoehtona on myös lunastaa käyttöönsä lemmikkihytti. Hyttimaksun lisäksi peritään myös lemmikkilipun hinta, joka molemmilla yhtiöillä on n.12-16€/suunta. Osalla Tallinkin aluksista on käytössä myös koirahäkit. Mukana olevista koirista tulee ilmoittaa matkavarausta tehdessä.

Risteilylle koiraa ei saa ottaa mukaan kummallakaan näistä laivayhtiöistä!

Koira laivassa

Tallinkin Star ja Superstar aluksilla matka Helsingistä Tallinnaan kestää 2 tuntia ja Viking Express aluksella 2,5 tuntia. Näin ollen vaivattomin tapa matkaa stressaamattomalle koiralle on matkustaa omassa autossa, mikäli sellaisella on liikenteessä. Huomioi keliolosuhteet jättäessäsi koiran autoon! Ikkunoita on hyvä jättää ilmanvaihdon vuoksi aavistus raolleen. Tallinkilla on ainakin huomioitu myös autoon jääviä koiramatkustajia sijoittamalla ajoneuvo paikkaan, jossa se ei ole laivan moottorin kohdalla.

Hyvä tietää: Sekä Tallink Silja että Viking Line muistuttavat, että autokannelle autoon jätetty eläin matkustaa siellä omistajansa omalla vastuulla!

Pidemmällä, yön yli kestävällä reittimatkalla autokansi ei tietystikään tule kysymykseen, joten matkustusmuoto on tällöin lemmikkihytti. Koiraa on mahdollista ulkoiluttaa laivan ulkokannella, jossa on koirien tarpeiden tekemistä varten varattu pieni hiekkalaatikko. Moni koira ei välttämättä näihin mielellään tarpeitaan kuitenkaan tee, joten huolehdi koirasi riittävästä ulkoilutuksesta myös ennen laivaan saapumista.

Koiran kanssa matkustavan on ennen matkaa huolehdittava, että eläimellä on kunnossa asianmukaiset matkustusasiakirjat ja kohdemaan vaatimat rokotukset ym. Lemmikkieläinpassi on koiralle pakollinen EU-maiden välisissä kuljetuksissa.

Lisätietoja lemmikkieläinten kuljetus- ja maahantuontiasioista löytyy elintarviketurvallisuusviraston (Evira) sivuilta.

Kirjoittanut: Melina Wiiskanta / Kennel Dingolina's
Lähteinä: Tallink Silja & Viking Line

Jos sinulla on lisää vinkkejä laivamatkailuun koiran kanssa niin kerro se palautelomakkeella